Waar komt leisteen van de beste kwaliteit vandaan?

Huishoudelijke leisteen is altijd beter dan geïmporteerde. De Verenigde Staten hebben enkele van's werelds beste leisteen producerende steengroeven, maar leisteen van hoge kwaliteit wordt ook gedolven in Spanje, Wales, Canada, Brazilië en China.

Waar komt leisteen van de beste kwaliteit vandaan?

Huishoudelijke leisteen is altijd beter dan geïmporteerde. De Verenigde Staten hebben enkele van's werelds beste leisteen producerende steengroeven, maar leisteen van hoge kwaliteit wordt ook gedolven in Spanje, Wales, Canada, Brazilië en China. Verschillende steengroeven produceren leisteen van verschillende kwaliteit, ongeacht waar ze zich bevinden. Spaanse leien onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en uitstekende esthetische afwerking en ze worden beschouwd als het beste dakbedekkingsmateriaal.

Een tweede korrel die langs het oppervlak van een leisteen loopt, is ook duidelijk in de meeste leist. De allerbeste kwaliteit en sterkste leien hebben een verticale korrel die recht van boven naar beneden van de voorkant van de leisteen loopt. Een korrel die een deel van de weg naar beneden de leisteen horizontaal draait, wervelt of valt, geeft aan dat de leisteen misschien niet zo sterk of duurzaam is. Het ontginnen of winnen van leisteen bestaat voornamelijk uit het verwijderen van lagen of stenen platen uit een geïdentificeerde geologische afzetting.

De belangrijkste leisteenproducent in Europa en wereldwijd is Spanje. Brazilië is de op een na grootste leisteenproducent ter wereld. In de VS bevinden de belangrijkste leisteenafzettingen zich in New York, Pennsylvania en Vermont, terwijl het in het VK voornamelijk wordt aangetroffen in Wales, Cornwall en Cumbria. In Azië is China de grootste producent en exporteur van leisteen, zowel van grondstoffen als afgewerkte producten.

Controleer nogmaals het carbonaatgehalte, ook leisteen dat is beoordeeld als S1 is het beste omdat het een carbonaatgehalte heeft van niet meer dan 20%. Als het carbonaatgehalte meer dan 20% bedraagt, kan dit de duurzaamheid van de leisteen verminderen. Leisteen is een natuurstenen vloermateriaal dat wordt gewonnen uit de aarde, meestal uit bergen. Leisteen is een metamorf gesteente, wat (als je je geologie van je basisschool herinnert) simpelweg betekent dat het gedurende lange tijd wordt gevormd uit andere bestaande gesteentesoorten.

Deze mineralen en sedimenten omvatten kwarts, mica, muscoviet, calciet, en vaak biotiet, chloriet, hematiet en pyriet, met af en toe gevallen van apatiet, grafiet, kaoliniet (het belangrijkste mineraal in keramische klei), magnetiet, zirkoon en veldspaat. Deze worden vervolgens allemaal gedurende lange tijd samengeperst door hitte en druk totdat ze zich hechten tot een homogene, fijnkorrelige steen, die we kennen als leisteen. Leisteen is een duurzame, fijnbladige en broze steen, die verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren, afhankelijk van de locatie en mineralen van de leisteen in kwestie. Het is vaak zwart, donkergroen en grijs, maar kan ook gevallen van rood, paars, goud en blauw bevatten.

Leisteen wordt gewonnen in grote platen, die vervolgens worden gesplitst, evenwijdig aan de foliëring, in tegels van over het algemeen uniforme grootte. Leisteen wordt zowel over de hele wereld als in eigen land gewonnen, maar wordt voornamelijk in Azië vervaardigd. Leisteentegels worden niet alleen gebruikt voor vloeren, maar ook voor wandtegels, rugspatten, stapstenen, dakbedekking en een verscheidenheid aan andere toepassingen. Leisteen is waarschijnlijk de meest voorkomende natuursteen in algemeen gebruik.

Vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke schoonheid heeft leisteen de voorkeur voor veel toepassingen in de bouw - van daken tot gevels en bestrating. Canadese leisteen heeft een goede reputatie in de industrie en vanwege zijn blauwgrijze en heide paarse tinten kunnen worden gebruikt als vervanging voor Welshe leisteen. De leisteengroeven van de Ogwen-Cegin-valleien in Noord-Wales, waaronder de beroemde Penrhyn-groeve, staan zo bekend om hun leisteenproductie dat het gebied door UNESCO wordt beschouwd als werelderfgoed. Spaanse leisteen „Als het gaat om leisteenkwaliteit, is het land van herkomst niet zo belangrijk als de specifieke steengroeve waar je het vandaan haalt.

De export van leisteen wordt al enkele eeuwen uitgevoerd, wat onlangs werd bevestigd door de ontdekking in de Menai Straat van het wrak van een 16e-eeuws houten schip met afgewerkte leien. Proberen deze leien van slechte kwaliteit te vermijden en tegelijkertijd uw prijs-kwaliteitverhouding te maximaliseren, is uw belangrijkste uitdaging bij het inkopen van uw leisteen. In het geval van een T3-leisteen kunnen de insluitsels volledig wegroesten, wat leidt tot lekken en scheuren door het hele dak van uw leisteen. Een toestroom van immigranten uit de leisteenwinningsgemeenschappen in Noord-Wales zag een hausse in de leisteenproductie die een hoogtepunt bereikte in de tweede helft van de 19e eeuw.

Als het duurder is dan andere soorten leisteen, kan het ook worden gevonden door terugwinning - in tegenstelling tot veel dakbedekkingsmaterialen kan leisteen worden gerecycled. Leisteen heeft de voorkeur van professionele bouwers, zowel voor dakbedekking als voor andere bouwwerkzaamheden, omdat het extreem duurzaam is en eeuwen meegaat zonder of met zeer weinig onderhoud. De reparaties aan haar dak waren niet aan de leisteen zelf, maar aan de onderliggende structuur die het op zijn plaats houdt - in dit geval de vilten onderlaag. Leisteen heeft een minerale samenstelling en bestaat voornamelijk uit kwarts en muscoviet samen met chloriet (waarvan de overvloed de groene kleur veroorzaakt) of hematiet (dat leisteen verandert in paarse of meer roodachtige tinten) en andere mineralen.

Leisteen bestaat voornamelijk uit de mineralen kwarts, illiet en chloriet, die tot 95% van de samenstelling van de leisteen uitmaken. In sommige mijnen, waar leisteen onder de hoofdtransportvloer werd weggewerkt, werd de route onderhouden door de bouw van een houten brug over de kamer, vaak ondersteund door kettingen bevestigd aan het dak erboven. Leisteenmijnen werden meestal bewerkt in kamers die de leisteenader volgden, verbonden via een reeks horizontale vloeren (of niveaus). .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *