Waarom zijn dakpannen van klei beglaasd?

Het beglazingsproces zorgt ervoor dat het oppervlak van tegels beter bestand wordt tegen zowel waterpenetratie als ongewenste verkleuring. Langdurige en aantrekkelijke cementpannendaken wekken blijvende interesse van eigenaren van onroerend goed.

Waarom zijn dakpannen van klei beglaasd?

Het beglazingsproces zorgt ervoor dat het oppervlak van tegels beter bestand wordt tegen zowel waterpenetratie als ongewenste verkleuring. Langdurige en aantrekkelijke cementpannendaken wekken blijvende interesse van eigenaren van onroerend goed. Bij beglazing hebben deze daken minimaal onderhoud nodig. Geglazuurde terracotta dakpannen — geglazuurde dakpannen hebben een coating die uit een breed scala aan kleuren en tinten kan bestaan.

Geglazuurde terracotta dakpannen kunnen in verschillende afwerkingen worden geleverd, bijvoorbeeld semi-geglazuurd en sterk geglazuurd. Het voordeel van geglazuurde terracotta dakpannen is dat deze duurzamer zijn en een lager vochtabsorptieniveau hebben dan ongeglazuurde dakpannen. Ongeglazuurde tegels hebben ook de neiging om na verloop van tijd water te absorberen, waardoor ze een groeimedium kunnen zijn voor meeldauw, algen of zelfs mos. Geglazuurde of keramische afwerkingen zijn vrijwel schimmelbestendig, dus deze zijn een betere keuze voor gebieden met veel regenval.

Over het algemeen absorberen betonnen dakpannen ongeveer het dubbele van de hoeveelheid water die kleitegels absorberen (13 procent versus 6 procent) en zijn daarom vatbaarder voor meeldauw, algen en mos. Dakpannen zijn voornamelijk ontworpen om regen buiten te houden en worden traditioneel gemaakt van lokaal beschikbare materialen zoals terracotta of leisteen. Moderne materialen zoals beton, metaal en kunststof worden ook gebruikt en sommige kleitegels hebben een waterdicht glazuur. Dakpannen van klei worden gemaakt door gegoten klei te bakken.

De dichtheid van deze dakpannen wordt bepaald door hoe lang de tegels worden verwarmd en bij welke temperatuur. Dakpannen kunnen in kleur variëren, verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, oranje en zelfs bruin. De meest voorkomende kleur van kleitegels die je kunt vinden, is Terra-cotta. Het is belangrijk op te merken dat dakpannen van klei ook Spaanse pannendaken kunnen worden genoemd in plaatsen als Latijns-Amerika en Spanje.

Klei is waterafstotend en het water rolt zo van het dak. Wanneer uw kleitegel geglazuurd is, is er weinig tot geen kans dat deze waterschade oploopt. Aan de andere kant, als uw dak niet is beglaasd, kan het wat water opnemen dat kan leiden tot mos, algen en andere problemen. Ongeglazuurde terracotta kleitegels bieden kenmerkende natuurlijke tinten, maar blijven zeer poreus en zijn na verloop van tijd vatbaar voor schimmel- of watervlekken.

Daarom moeten natuurlijke kleitegels worden behandeld met een kit of worden geglazuurd ter bescherming tegen de elementen. Beglazing is een proces waarbij een glasachtige oppervlakteafwerking aan de kleitegel wordt gehecht door middel van een tweede ovenstookproces. Kleurstoffen kunnen voor het tweede bakken met het glazuur worden gemengd, wat resulteert in een waterdichte en vlekbestendige keramische tegel in de kleur van uw keuze. Dakpannen van klei bieden uitzonderlijke thermische eigenschappen, waardoor warmteverlies of -winst wordt verminderd.

De gelaagdheid van de tegels zorgt voor een goede luchtstroom en natuurlijke luchtventilatie. Dit creëert een warmteoverdrachtsbarrière die uw dak warm houdt in de winter en koel in de zomer, waardoor de energiekosten met maar liefst 20% worden verlaagd. Dit betekent dat als uw dak een dak van 20 vierkant is, dat meer dan 35.600 lbs boven uw hoofd rust. Hoewel je je misschien niet realiseert dat een dak klei is door ernaar te kijken, omdat het kan worden gemaakt om hout na te bootsen, schuddaken en andere materialen.

Wanneer u beslist of een kleipannendak geschikt voor u is, moet u rekening houden met alle voor- en nadelen van een kleidak. De vroegste vondsten van dakpannen in archaïsch Griekenland zijn gedocumenteerd vanuit een zeer beperkt gebied rond Korinthe, waar gebakken tegels rieten daken begonnen te vervangen bij twee tempels van Apollo en Poseidon tussen 700 en 650 voor Christus. Ongeglazuurde terracotta dakpannen - ongeglazuurde dakpannen zijn niet bedekt met een voorcoating, waardoor ze een rustieke uitstraling krijgen die sommige mensen wensen, omdat het hun natuurlijke kleikleur behoudt. Als u erover denkt om kleitegels als uw volgende dak te krijgen, wilt u rekening houden met enkele van deze voor- en nadelen van een daksysteem van kleitegels.

Een bouwkundig ingenieur kan ook vaststellen of uw dakframe in de eerste plaats het gewicht van een pannendak zal dragen. Als u op zoek bent naar een ander type dakbedekkingsmateriaal, kunt u mijn 17 veelvoorkomende soorten dakbedekkingsmaterialen bekijken die vandaag worden gebruikt, een artikel van meer dan 10.000 woorden dat ik maandenlang heb onderzocht en geschreven. Het overgewicht van daken van kleipannen vereist dat eigenaren van huizen en gebouwen extra versterking toevoegen aan het dakframe, vooral in regio's die vatbaar zijn voor aanzienlijke sneeuwophoping. Als u dakbedekking voor uw huis overweegt, houd er dan rekening mee dat deze daksystemen erg zwaar zijn en onder bepaalde omstandigheden kunnen breken.

Wanneer u klaar bent om uw dak te vervangen of gewoon een duurzamer en mooier dak wilt, overweeg dan om een kleidak te kiezen. Veelzijdige terracotta kleipannendaken bieden veel voordelen op de lange termijn en werken goed op zowel commerciële als residentiële daken. .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *